V kolumbijských horách nad městem Giraldo je vzduch řídký a půda plná možností. A právě tam vznikla parta, která překopala pravidla hry. Mama Sierra. Patnáct žen, které už nebavilo čekat, až je někdo pustí ke slovu. V Illegal beans jim říkáme s úsměvem mamacity.
Ne proto, že by působily roztomile. Ale protože mají tah na branku, jasnou vizi a skvělou kávu.
Každá z nich má svůj kousek země. Dřív na něm makaly, ale všechno bylo napsané na papá. Peníze? Šly přes manžela. A rozhodnutí se dělala bez nich. Přesto dřely první poslední. A pak si řekly dost. Nejdřív pár neformálních setkání, sdílení zkušeností, až pak větší odvaha. Dnes fungují jako samostatný kolektiv a to nejen neformálně. Mají hlas, mají vliv a hlavně mají vlastní kávu, která nám fakt chutná.
S podporou našeho dodavatele zelené kávy The Coffee Quest se začaly vzdělávat v tom, jak pěstovat kávu, jak ji fermentovat, sušit, hodnotit chuťový profil. Ale taky v tom, jak řídit malý podnik. Jak se orientovat ve světě, kde většina rozhodovacích pozic tradičně patří mužům.
Každá z žen dnes hospodaří na svém vlastním pozemku. Rozhodují samy za sebe, ale zároveň zůstávají součástí širšího kolektivu. Sdílejí zkušenosti, náklady, know-how. Postupně se z nich staly nejen farmářky, ale i podnikatelky, lektorky a mentorky pro další ženy z okolí.
Důležitou roli hraje i Sirley Pulgarin, která pomáhá organizovat ženy do formální asociace. Díky tomu mají větší přístup k trhům, lepší vyjednávací pozici a možnost kolektivního růstu. V Giraldu tak postupně vzniká něco, co by se dalo nazvat mikrosystémem. Nejen ekonomickým, ale i lidským.
Mama Sierra dnes není jen o kávě. V rámci programu se staví čistírny vody, aby lidé v Giraldu měli lepší přístup ke zdravému prostředí, probíhají workshopy na téma leadershipu, ale třeba i biozahradničení – ženy se učí, jak si vypěstovat vlastní zeleninu, jak zpracovávat domácí odpad, jak být méně závislé na jediné sklizni. Připravují se kurzy vaření a zpracování potravin, které ženám otevřou další příjmové kanály.
Káva, kterou od nich máme, je arabica Caturra a Castillo. Pěstovaná v nadmořské výšce 2000 metrů. Sklízená ručně, fermentovaná 36 hodin a sušená na slunci. Chuťově se ponoříte do mléčné čokolády, višní a lehkého koření. Jakoby se vám v puse rozpustil bonbon Mon chéri.
Když jsme dostali první vzorky, byli jsme zvědaví. Projekt zněl dobře, ale jak chutná, to rozhodlo. A hlavně: všechno, co jsme o Mama Sierře četli, bylo fakt cítit i v šálku. A tak jsme si řekli, že tuhle kávu chceme mít u nás. A taky že o ní chceme mluvit.
Ne proto, že je to trendy. Ale protože nás ten příběh baví a kafe chutná.
Třeba to budete mít stejně.
👉 Vyzkoušet novou Kolumbii můžete na espresso i na filtr.